dijous, 29 de juliol de 2010

Dues visions ben diferents de la mateixa història

El 10 de Maig de 1996 no va ser precisament un bon dia al sostre del món... dues expedicions comercials, encapçalades per Rob Hall i Scott Fisher respectivament, es trobaven a la muntanya després d'haver trepitjat el cim de l'Everest per la ruta que puja entre les parets de l'Everest i el Lhotse.

Quan ja estaven baixant cap al darrer campament al "South Col", la majoria dels expedicionaris es van veure atrapats per una intensa tormenta que a més de 8.000 metres va ser mortal per 5 d'ells.

Entre els supervivents hi havia Jon Krakauer, del grup de Rob Hall i periodista de professió, que al tornar va fer un llibre molt interessant on va narrar la seva visió sobre el que havia passat, amb la seva opinió de les principals causes del drama i en alguns casos, qui en va tenir alguna "culpa".

El llibre es diu "La febre del cim" ("Mal de altura" en castellà o "Into thin air" en anglés) i si us interessa la temàtica, el podreu trobar a qualsevol llibreria una mica "gran".


Tot i que la lectura ja em va impressionar, el que em va acabar d'enganxar a la història va ser el descobrir que Anatoli Bukreev, un dels guies més experimentats del grup de l'Scott Ficher (i al que Krakauer no deixava massa bé) s'havia sentit ofés i havia decidit escriure la rèplica i publicar la seva versió de la expedició.

El llibre es diu "Everest 1996" i tot i que en essència explica els mateixos fets, és radicalment diferent...Hi ha que tenir en compte que un és la explicació d'un periodista, sempre molt ben feta i molt lligada, mentre que l'altre és la d'un muntanyer, molt més directe i raonada.

Si m'hagués d'inclinar per una de les dues, potser em quedaria amb la de l'Anatoli Bukreev (em sembla més real en alguns punts). De totes maneres, crec que qui vulgui fer-se una imatge el més real possible del que deuria passar allà dalt, el millor és llegir els dos: primer el del Krakauer i després el del Bukreev. Però això només és la meva opinió!

Si us heu llegit algun dels llibres ja em direu que us han semblat, i si no, us animo a que ho feu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada